Oranssi 25 v.!

ONNEA 25-VUOTIAS ORANSSI!

Oranssi ry perustettiin päivälleen tasan 25 vuotta sitten eli 23. maaliskuuta 1990! Syntymäpäivänään Oranssilla on avoimet ovet, joissa tarjoillaan lettuja ja kahvia. Syksyllä järjestetään Oranssilla suuremmat 25-vuotissyntymäpäiväkarkelot! Tervetuloa!

Oranssin juuret ovat 90-luvun talonvaltausliikkeessä ja nuorten tarpeessa kaupunkitilan uudelleenmäärittelyyn omista lähtökohdistaan käsin. Oranssi on toiminnallaan pyrkinyt luomaan nuorille mahdollisuuksia ja tilaa omaehtoiselle kulttuuri- ja asumistoiminnalle. Nykyinen Suvilahdessa sijaitseva Oranssin kulttuurikeskus on yhdistyksen historiassa neljäs laatuaan. Aikaisemmat sosiaalikeskukset olivat Meilahdessa sijainnut Putkinotko (1991-1994), Katajanokan Skatta (1994-2002) sekä Herttonimessä sijainnut Hertsiga (2003-2007). Kulttuurikeskusten lisäksi Oranssi on ollut yhteistyötahona mukana ja järjestänyt myös itse huomattavan määrän erilaisia kulttuuritapahtumia.

Oranssin toimintaan on alusta lähti kuulunut kulttuurin lisäksi myös asuminen. Oranssi ry perusti Oranssi Asunnot Oy:n vuonna 1992 ylläpitämään Oranssin asumistoimintaa ja tällä hetkellä Oranssilla onkin yhteensä jo 63 vuokra-asuntoa ympäri Helsinkiä.

Oranssin pitkään historiaan mahtuu monenlaista toimintaa ja suuri joukko ihmisiä. Syntymäpäivien kunniaksi haastattelimme Oranssin toiminnassa sekä pitkään, että lyhyemmin mukana olleita ihmisiä. Kysyimme heiltä miten he ovat löytäneet järjestön toimintaan mukaan ja mitä järjestö merkitsee heille. Haastattelut kertoivat myös onnentoivotuksensa 25-vuotiaalle Oranssille!

Miten löysit tiesi Oranssille?

Olin perustamassa ystävieni kanssa Oranssia ja idea syntyi istuessamme kahvilassa koulun "hyppytunneilla". Perustimme aluksi liikkeen talonvaltausmielessä, mutta laajensimme ajattelua hostelli, kahvila ja kulttuuripuolelle aika pian. Oma tila toimia oli haaveena. Itse tekeminen oli yhtenä suurimpana arvona. (Ena)

Päädyin oranssille lukion ekalla jonkun flyerin saatuani. Koulukavereiden bändejä soitti suhteellisen usein klubilla ja näin tuli alettua pyörimään oranssilla enemmänkin. (Mira)

Päädyin mukaan Oranssin toimintaan vuonna 1999, kun sain 17-vuotiaana asunnon oranssilta. Pari vuotta sen jälkeen innoistuin toiminnasta, ja menin hallitukseen, sitten harjoittelijaksi ensin Oranssi asunnot oy:n, tämän jälkeen Oranssi-festin tuottajaksi 2009,  hallituksen puheenjohtaja aloitin 2010 ja toiminnanjohtajana 2012. Sellainen kehityskaari. (Aino)

Olin käynyt Oranssilla soittamassa ja kattelemassa keikkoja jostain vuosituhannen taitteen hujakoilta (Skattalla ja Hertsigassa). Ollessani työttömänä 2006 bongasin silloin naapuritalossani sijainneen Oranssin hakevan klubivastaavaa. Kävin paikanpäällä hakemassa duunia onnistuneesti. Siitä pääsinkin pian oppisopimuskoulutukseen (teatterin ääniteknikoksi), ja toimenkuva pelkistä bändibuukkailuista laajeni pian aikalailla. (Juho)

Olin käynyt joissain tapahtumissa Skattalla ja Herttoniemessä ennen kuin muutin väliaikaisesti kavereiden kämppään Kumpulaan alivuokralaiseksi. Vuosi oli 2006 ja kaverit, joiden kämppään muutin, lähtivät talveksi Aasiaan reissaamaan. Tykkäsin kovasti yhteisöllisestä asumisesta ja tutustuin nopeasti naapureihin. Muutaman kuukauden asuttuani samasta rapusta vapautui yksiö. Hain sitä ja sain sen. Se oli mun ihan eka oma asunto. Äitini oli juuri kuollut samana syksynä ja sain yhteisöstä tukea vaikeassa elämänvaiheessa. Siitä oikeastaan aukeni ihan uusi suunta elämälleni. (Pyry)

Erityisesti minuun puri ajatus, että Oranssi peruskorjaa nuorille toimintakeskusta Suvilahdessa ja että siellä aletaan järjestämään sitten klubeja ja muuta toimintaa, josta vastaavat nuoret itse. Näin Oranssissa samoja piirteitä, kuin Kouvolan Kulttuuritalleissa. Myös Oranssin historia kiehtoi punkkariketkua - talojen valtaus, diy-meiningillä järjestetyt klubit ja muu toiminta puhutteli kovasti allekirjoittanutta. Keväällä 2014 tammikuussa aloitin sitten työkokeilun Oranssilla. Samalla, kun olin työkokeilussa Oranssilla, toimin leirivastaavana ja rahastonhoitajana Girls Rock! Finland - Tyttöjen rokkileiriyhdistyksessä. Kevään aikana Oranssilla opin paljon uutta. Vuoden 2014 yhteishaussa pääsin Humanistiseen Ammattikorkeakouluun lukemaan kulttuurituotantoa. Kiitos siitä kuuluu pitkälti Oranssille ja no Girls Rock! Finlandille! (Laura)

Mitä Oranssi merkitsee sinulle?

Oranssi merkitsee minulle mahtavaa asumismuotoa sekä kaikki ikään katsomatta mukaansa ottavaa kulttuuritoimintaa. (Mira)

Oranssi merkitsee minulle paljon. Se on antanut minulle mahdollisuuden asumiseen, työhön ja mielekkääseen järjestötoimintaan. Oranssi on ollut ollut osa elämääni jo lähes puolet elämästäni, ja olen todella kiitollinen kaikesta, mitä se on tuonut elämääni. (Aino)

Toinen koti. Matalan kynnyksen ja itse tekemisen myötävoima. Mielekästä ja laaja-alaista duunia. Voittoa tavoittelematonta toimintaa. (Juho)

Oranssi on koti, ystäviä, naapureita ja työtä. Oranssi on kuin elävän elämän koelaboratorio, jossa kokeillaan uudenlaisia malleja tehdä ja asua. Meillä on jo hurjan pitkä historia, jonka aikana toimintatavat ovat ehtineet hioutumaan moneen kertaan. Meillä on paljon tarjottavaa ympäröivälle yhteiskunnalle kokemuksemme kautta. Olemme kehittäneet toimintamalleja, joiden toivoisin yleistyvän eri alueilla. (Pyry)

Oranssi on käytännän koulu ja kiintopiste minulle Helsingissä, mistä kaikki täällä lähti minun osaltani liikkeelle. Oranssi puolustaa niitä arvoja, jotka ovat minulle tärkeitä. Yhdistys tarjoaa tilan, jossa nuoret voivat toteuttaa itseään. Lisäksi näen Oranssissa nuorisoliikkeen, joka radikaalilla tavalla kietoutuu talonvaltausliikkeeseen, elävän musiikin liikkeeseen ja punkkulttuurista ponnistavaan tee- se- itse- ajatteluun. Hienoa on myös se, että Oranssi ylläpitää nuorisoasuntoja. Kaikkinensa Oranssissa on tärkeää yhteisö, joka maanläheisellä tavallaan on aivan mahtava!!! (Laura)

Mitä toivottaisit 25-vuotiaalle Oranssille?

Toivon, että itse tekeminsen idea jatkuis ja tilaa olisi erilaisille ryhmille. Et yhdistys ois avoin uusille tekijöille. (Ena)

PALJON ONNEA 25-vuotias varhaisaikuinen!!! Rytinällä eteenpäin!!!! (Laura) 

Toivottaisin yhtä hyvää seuraavaa 25 vuotta! (Mira)

Toivotan onnea ja menestystä tuleville vuosikymmenille. Toivottavasti toiminta pysyy jatkossakin raikkaana ja alati muuttuvana, jotta se houkuttelisi yhä edelleen uusia aikuistumisen kynnyksellä olevia nuoria mukaan toimintaan. (Pyry)

Onnea ja pitkää ikää! (Juho)

Hyvä me! Eiköhän me hyvin vedetä niin kauan, kuin maailmassa riittää nuoria. (Aino)