Oranssin kakkukahvien tunnelmaa 7.9. 16/09/2020

Oranssi haluaa kiittää teitä kaikkia ihania onnitteluista ja mahtavista kakkukahvi kesteistä! ☺️ Iso kiitos huikeista korteista ja kirjotuksista onnitteluseinälle, onkimisbingo oli oikea hitti! 🤩 Meillä oli aivan huippu ilta, lämpimät kiitokset teille kaikille meitä muistaneille! 🥰

 

Avantgardevekkula #5: Utopialabra 30/08/2020

Toiminnallinen taidenäyttely Oranssilla 27.8.-6.9.2020. Avoinna to-pe 18-20 ja la-su 12-18. Tervetuloa!

Käsityökoulu Robotti * Terhi Ekebom * Juho Minerva * KOELSE * Harri Vähänissi * Maippi Ketola * Mikko Väyrynen * Kalle Mustonen * Tuomo Vuoteenoma * Pyöräpaja ry * Poetry Zädäm!

Avantgardevekkula #5: Utopialabra -ryhmänäyttelyyn on koottu PK-seudun taitavia harrasteyhdistyksiä sekä teemaan sopivia taiteilijoita. Valittu joukko kuvittelee tilannetta systeemisen romahduksen jälkeen. Kun infrastruktuuri, tietoyhteydet ja toimivat vajavaisesti, jäljelle jääneiden on kehitettävä eloonjäämisen rinnalle uusi mystiikka, eksistenssin selostus, joka on yhdistelmä elossa olemisen iloa, syyllisyyttä, kummallisia jäänteitä ja jäljitelmiä romahtaneesta teknologiasta. Ollaan tilanteessa, missä selviytymiseen ja viihtymiseen tarvitaan mielikuvitusta, kädentaitoja ja uusia sekä uusvanhoja ideoita, joita näyttelyssä simuloidaan ilon ja taiteen kautta. Näyttelyyn kutsutut taiteilijat ja yhdistykset tuottavat kukin yhden tai useamman teemaa vastaavan taideteoksen sekä soveltuvia pienoistyöpajoja näyttelyn kävijöille. Näyttely järjestetään yhteistyössä Sarjakuvafestivaalien ja Oranssi ry:n kanssa.

Näyttely toteutetaan pandemiarajoitukset huomioiden ja sisään lasketaan korkeintaan 20 henkilöä kerrallaan. Kävijöille suositellaan kasvomaskin käyttämistä. Pidetään toisistamme huolta!

Oranssi on kaikesta syrjinnästä ja väkivallasta vapaa ikärajaton, päihteetön ja esteetön tila. Oranssin sisäänkäynti, tapahtumatilat ja WC ovat esteettömiä, ja niissä mahtuu liikkumaan myös isommilla apuvälineillä. Vessat ovat sukupuolineutraaleja. Tapahtumassa noudatetaan Oranssin turvallisemman tilan periaatteita. Niihin voi tutustua täältä: https://oranssi.net/2019/09/26/oranssille-omat-turvallisemman-tilan-ohjeet/

https://www.facebook.com/events/472998533659391

https://www.facebook.com/avantgardevekkula

https://vuoteenoma.wordpress.com/portfolio/avantgarde-vekkula

 

Esiintyjähaku Oranssifesteille 2020 on auki! 06/07/2020

Oranssi ry täytti maaliskuussa 30 vuotta. Juhlavuosi huipentuu 23.-29.11. järjestettävään Oranssifest 2020 -tapahtumaan, jonka tavoitteena on tuoda mahdollisimman laajasti esiin eri taiteenaloja ja poikkitaiteellisia mestariteoksia. 

Haluaisitko sinä tai bändisi tai ryhmäsi tulla osaksi Oranssifestien ohjelmaa? Toivomme hakemuksia eri alojen taiteentekijöiltä ja työryhmiltä, jotta ohjelmistosta saadaan monipuolinen. Oranssilla on vuosien saatossa nähty mitä erikoisimpia esityksiä, joten älä missään nimessä ujostele vaan kerro rohkeasti ideastasi! Muistathan, että olemme kaikenlaisesta syrjinnästä ja väkivallasta vapaa tila, joten esiintyjien tulee myös kunnioittaa tätä.

Lähetä hakemus 14.9. mennessä osoitteeseen oranssifest2020@oranssi.net. Jotta voimme heti hahmottaa minkälaisesta taidepläjäytyksestä on kyse, niin vastaathan sähköpostissa alla oleviin kysymyksiin. Syyskuun alussa aloitamme hakemusten läpikäymisen, jonka jälkeen ilmoittelemme valinnoista. Emme voi taata, että kaikki innokkaat mahtuvat ohjelmistoon, mutta teemme parhaamme.

 

Infot keikoista

Artistin / bändin nimi

Yhteyshenkilön sähköpostiosoite ja puhelinnumero

Kuinka monta henkilöä bändiin kuuluu?

Jos on jotakin ääninäytettä tai videoita, niin ilomielin otetaan vastaan

Palkkiotoiveesi/ mahdolliset muut kustannukset

 

Infot esityksestä, mikäli muu kuin keikka:

Nimi / työryhmän nimi

Kuvaile ilmoittamaasi teosta lyhyesti

Esityksen kesto?

Yhteyshenkilön sähköpostiosoite ja puhelinnumero

Kuinka monta henkilöä esitykseesi tai työryhmääsi kuuluu?

Esitystekniset ja muut teokseen liittyvät tarpeet. Oranssin tekniikka- ja kalustolista löytyvät osoitteesta: https://oranssi.net/tilat-ja-kalusto/ .

Muuta huomioitavaa

Palkkiotoiveesi/ mahdolliset muut kustannukset

KORONA AID – TUE ORANSSI RY:N TOIMINTAA! 11/06/2020

Korona on kolahtanut kulttuurikenttään kovaa ja apua kaipaa myös Oranssi ry. Juhlavuosi sai ikävän käänteen kun toiminta joutui tauolle ja kakkukahvitkin jäivät pitämättä. Mesenaattikampanjan avulla pyrimme turvaamaan Oranssin toimintaa sekä järjestämään juhlallisuudet myöhemmin tänä vuonna.

Oranssilla on pitkä ja vaiherikas historia, jonka keskiössä ovat aina olleet omaehtoisuus ja yhteisöllisyys. Tiloissamme on vuosittain lähes 500 erilaista tapahtumaa, tilaisuutta ja toimintakertaa, joita järjestävät Oranssin lisäksi niin yhdistykset, vapaamuotoiset ryhmät kuin yksittäiset aktiivitkin. Tukemalla meitä autat mahdollistamaan tämän toiminnan jatkumisen ja laajan alakulttuurien kirjon näkymisen Helsingin kulttuurikarkeloissa jatkossakin!

Upeisiin vastikkeisiin pääset tutustumaan täältä.

Kiitos avustasi!

Vuokraa Oranssi käyttöön kesän aikana! 03/06/2020

Etsitkö treeni- tai työtilaa kesäksi? Onko yhdistyksesi järjestämässä leiriä, työpajaa tai kokousta, mutta toiminnalle ei ole löytynyt vielä tiloja? Tai ehkäpä teetkin leffaa ja etsit mielenkiintoista miljöötä kuvauksille?

Oranssi tarjoaa tilojaan vuokralle kesä-elokuuksi niin yhdistyksille kuin yksityisillekin toimijoille alle 50 henkilön tilaisuuksiin. Oranssin persoonalliset tilat taipuvat moneksi aina kokous- ja työpajakäytöstä bändin tai teatteriryhmän treeneihinkin. Valitettavasti emme näin kesäaikaan voi tarjota tiloja yksityiskemuihin henkilökunnan loma-ajan vuoksi, mutta mikäli sinulla on muunlaisia tarpeita tilan vuokraamiselle, ota yhteyttä niin neuvotellaan sopiva paketti sinulle.

 

Tilojen speksit:

Oranssin kulttuurikeskuksessa ovat käytössä 180m2 Klubisali ja 64m2 Studionäyttämö, sekä esteetön WC ja pieni keittiö. Tilojen korkeus on kolme metriä, ja kapasiteetti 100 henkilöä. Rakennuksen toisesta kerroksesta löytyvät yhdistyksen toimisto ja kokoushuone.

Klubisalin ja Studionäyttämön tilat ovat jossakin määrin muunneltavissa erilaisten tilaisuuksien tarpeisiin sopiviksi. Oranssin sisäänkäynti, tapahtumatilat ja WC ovat esteettömiä, ja niissä mahtuu liikkumaan myös isommilla apuvälineillä. Vessat ovat sukupuolineutraaleja.

Toimistoon ja kokoushuoneeseen ei valitettavasti ole esteetöntä kulkua.Tarkempi kuvaus tilojen varustelusta, ensimmäisen kerroksen pohjakuva, sekä lista esitystekniikasta löytyvät Oranssin nettisivuilta: https://oranssi.net/tilat-ja-kalusto/ 

 

Tiedustelut: 

Emma Vuorio, toiminnanjohtaja, Oranssi ry

toiminnanjohtaja@oranssi.net

puh. 044 700 5666

 

Työelämän ja opintojen ulkopuolella oleva nuori aikuinen! Auta Oranssia ja vastaa kyselyyn! 22/05/2020

Oletko 16-28-vuotias työelämän ja opintojen ulkopuolella oleva helsinkiläinen nuori aikuinen? Vastaa lyhyeen kyselyyn ja voit voittaa Spotify Premiumin kolmeksi kuukaudeksi!

Oranssi ry on helsinkiläinen nuorten kansalaisjärjestö, joka mahdollistaa omaehtoista kulttuuri- ja asumistoimintaa. Oranssin Suvilahden kulttuurikeskuksessa järjestetään ympäri vuoden monenlaista avointa toimintaa, kuten tapahtumia, keikkoja, työpajoja ja sirkustreenejä. Kulttuurikeskus pyrkii olemaan turvallisempi tila, jossa osallistumiselle tapahtumiin ja muuhun toimintaan on matala kynnys.

Oranssille on suunnitteilla hanke, joka tarjoaisi 16-28-vuotiaille työelämän ja opintojen ulkopuolella oleville nuorille aikuisille suunnattuja matalan kynnyksen työpajoja, sekä kaikille avointa kahviotoimintaa päiväaikaan. Vastaamalla kyselyyn autat meitä kartoittamaan tarvetta tämän kaltaiselle hankkeelle ja keräämään ideoita hankkeen sisältöjen suhteen. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan Spotify Premium kolmeksi kuukaudeksi (arvo 29,97€)!

Käsittelemme vastaukset luottamuksellisesti. Vastausaikaa on 31.5. saakka.

Kyselyn löydät täältä: https://forms.gle/pCEWTNbRa19N4yFZ7

Oranssi avaa ovensa 1.6. alkaen  14/05/2020

Oranssin tiloissa järjestettävä toiminta jatkuu 1.6. alkaen noudattaen Valtioneuvoston voimassaolevaa 50 henkilön henkilömäärärajoitusta ja THL:n laatimia hygieniaan liittyviä toimintaohjeita. ⠀

Kesän aikana Oranssilla järjestetään FunNet-hankkeen harrastusryhmiä, avoimia sirkustreenejä, leiritoimintaa ja yksityistapahtumia. Keikat ja muut isommat tapahtumat palaavat Oranssille alkusyksystä, mikäli koronatilanne sen sallii. Tiedotamme tästä lähempänä.⠀

Oranssin 30v -kakkukahvit järjestetään vihdoin ja viimein maanantaina 7.9. klo 16-20. Pidetään varpaat ja sormet ristissä, että päästään tuolloin yhdessä juhlimaan! 🎉

FunNet-hankkeen harrastusryhmien järjestämiseen liittyvät ajankohtaiset tiedot löydät FunNetin Facebook-sivuilta ja Instagramista (www.instagram.com/funnethelsinki).

Mikäli olet kiinnostunut vuokraamaan Oranssin tiloja kesän aikana esimerkiksi pienimuotoisiin valmistujaisiin, häihin tai muihin juhliin, niin ole rohkeasti yhteydessä!⠀

Kysymykset ja lisätiedot: toiminnanjohtaja@oranssi.net⠀

 

Oranssin työntekijäesittelyt – FunNetin hankekoordinaattori Niina 04/05/2020

Viimeisenä Oranssin työntekijöiden esittelyvuorossa on Niina (they/them), Oranssin koordinoiman FunNet-harrastushankkeen koordinaattori. Niinan työtehtäviin kuuluu hankkeessa kaikki mahdollinen nuorten kohtaamisesta toiminnan suunnitteluun ja taloushallintaan.

Niina (kuvassa taka-alalla) on taiteellinen huntalo, jonka juuret juontavat pohjoiseen. Niina on hupsu ja lämmin tyyppi ja hänen sydämensä sykkii erityisesti valokuvaukselle, poikkitaiteellisille projekteille, yhteisöllisyydelle, DIY-meiningille, yhdenvertaisuudelle ja lempeälle hölmöläisyydelle.

Niina tykkää Oranssissa eniten samanhenkisistä ihmisistä ja siitä, miten tärkeitä juttuja Oranssi mahdollistaa nuorille. Koordinaattorin pestistä hänelle vinkkasi ystävä – ja Niina tiesi samantien, että tähän paikkaan hänen olisi päästävä. Niina aloitti Oranssilla vuosi sitten helmikuussa ja on rakastanut työtään alusta saakka.

Niinan kanssa kuvassa on FunNetin assistentti Salmi, romanialainen rescuekoira, joka kulkee toisinaan Niinan mukana toimistolla ja pitää huolta työpäivien tauottamisesta. Salmi tykkää sukista, puusta pudonneiden oksien haistelemisesta ja muista koirista. Ihmiset vielä vähän jännittävät Salmia, mutta jos lahjoitat Salmille sukkasi, saattaa teistä tulla sydänystävät. Tai sitten ei. Niinalle ei kannata (käytettyjä) sukkia lahjoittaa.

Kuva: Niina Onkamo

Oranssin työntekijäesittelyt – Esra #parasmonitoimikone 28/04/2020

Kolmantena Oranssin työntekijöistä esittelyssä on Esra (they, them, theirs). Esra toimii Oranssilla toimistoassistenttina ja monitoimityyppinä. Hänen työtehtäviinsä kuuluu monenlainen liikkuva työ, laskujen maksaminen ja kulttuurikeskuksen ylläpidolliset tehtävät, työkavereiden naurattamista unohtamatta. Esra on kiltti ja huomaavainen tyyppi, joka auttaa mielellään missä tahansa tehtävässä, mutta erityisesti Esraan kannattaa olla yhteydessä jos kaipaa tilojen esittelyä tai oven avausta. Esra pitää myös sukupuolenmoninaisuus vertaisryhmää, ja vastaa myös mielellään siihen liittyviin kysymyksiin.

Esra on iso kauhuleffafani ja lukee mielellään tarotkortteja. Esralla on usein monta rautaa tulessa ja hän onkin toisinaan hieman hajamielinen. Hajamielisyys ei kuitenkaan näy silloin kun Esra pyöräyttää tapahtumajärkkääjille ja vapaaehtoisille maailman parhaat pöperöt tapahtumissa.

Esra tutustui Oranssiin ensi kerran FunNet-hankkeessa vapaaehtoisena toimiessaan. Vapaaehtoishommista hän päätyi kuukaudeksi Oranssille työkokeiluun, jonka jälkeen aukesikin mahdollisuus aloittaa työt palkkatuella. Viime syksystä lähtien Esra onkin ollut tärkeä osa Oranssin työyhteisöä.

Oranssi on myös tärkeä Esralle: “Oranssi tuntuu toiselta kodilta, jota edistää ihana työyhteisö – lupaan, ettei minua pakotettu sanomaan tätä!”, hän nauraa. Esra toteaa, että Oranssi on ollut heittämällä paras työpaikka, jossa hän on koskaan ollut.

Kuva: Niina Onkamo

Oranssin työntekijäesittelyt – kulttuuripäällikkö Juho 23/04/2020

Oranssin työntekijöistä toisena esittelyssä on Juho, Oranssin kulttuuripäällikkö ja tapahtumavastaava. Juhon keskeisiä työtehtäviä ovat tapahtumatekniikasta ja livemiksaamisesta huolehtiminen, tapahtumajärjestäjien tukeminen ja erilaisten projektien sovittaminen saman katon alle. Juhoon kannattaakin olla yhteydessä, mikäli haluaa järjestää Oranssin tiloissa toimintaa kuten keikkoja, teatteriesityksiä, työpajoja, kuvauksia, seminaareja tai vaikkapa yksityistilaisuuksia. Tilojen ja toiminnan esittely kahvikupposen äärellä on hänestä mukavaa puuhaa.

Juho on hieman juro, mutta äärimmäisen nokkela ja lämminsydäminen tyyppi. Juho haluaa luottaa ihmisiin ja hänestä onkin ilo ja kunnia saada seurata kuinka hienosti nuoret osaavat ottaa vastuuta ja järjestää oman näköistään toimintaa. Oranssilla hän pitää siitä kuinka päivät kulttuurikeskuksessa ovat usein hyvin erilaisia ja toiminta monipuolista, joten uusia tuttavuuksia tulee päivittäin. Myös työkavereista Juho pitää. Nämä seikat auttavat kummasti häntä jaksamaan paikoin kaoottisten ja yllättävien tapahtumanjärkkäilyiden, sekä toisaalta toimistorutiinien ja pakonomaisen tekstin suoltamisen keskellä.

Oranssille Juho päätyi vuonna 2006 oltuaan jonkin aikaa työttömänä ja työkkäriin piti jotain urasuunnitelmia selostaa. Oranssin sivuilla kyseltiin uutta klubivastaavaa töihin, ja Juho kipitti paikalle. Hauskojen kommervenkkien kautta hän saikin Oranssilta pian vakituisen työpaikan, mikä johti esitysteknikon oppisopimuskoulutukseen Metropoliassa. Työnkuva on Juholla laajentunut vuosien saatossa keikkajärkkäilyistä remontointiin, leikkaa-liimaa-askarteluun, toimistohommiin ja byrokratiaan, avustusten hakuun, kokkaamiseen, siivoamiseen ja kalenterin täyttämiseen keikkojen lisäksi myös monenlaisella muulla toiminnalla.

Kuva: Niina Onkamo