Musantekoa kotoa käsin, osa 4 – rummut

“Musantekoa kotoa käsin”-sarjan vikassa osassa tutustutaan rumpujen soittamiseen Paulan, bändisoittamisen ryhmän ohjaajan, opastuksella. Tsekkaa Paulan tekemät kuvat, videot ja ohjetekstit ja lähde kokeilemaan rumpujen soittamista! Jos omia rumpuja ei kotoa löydy, harjoituksia voi kokeilla käsillä tai kapuloilla vaikka reisiin, tyynyihin tai kattiloihin.

Kuvassa merkattuna 1. snare eli virvelirumpu, 2. bassorumpu eli basari/bassari 3. bassorummun pedaali 4. hi-hatin pedaali 5. hi-hat, joka koostuu kahdesta päällekkäisestä symbaalista 6. crash-symbaali, joita voi olla enemmänkin, yleensä käytössä 1-2 kpl 7 ja 8. tom tomit, joita voi olla vain yksi tai ei ollenkaan, tai sitten useampiakin kuin kaksi 9. ride-symbaali.

 

Video 1: Ensin kertauksena perus beat-komppi, jossa soitan 1. ja 3. -iskut bassorummulla oikealla jalalla ja 2. ja 4. -iskut virvelillä vasemmalla kädellä. Oikea käsi soittaa ensin 4-osia, sen jälkeen nopeammin eli 8-osia. Bassorumpua voi myös varioida monin eri tavoin, siitä pari esimerkkiä lopussa.

 

Video 2: Esimerkkinä kaksi filliä. Rumpufilliä soittaessa on tärkeää pitää mielessä perusrytmi ja missä tahtilaskut menevät. Beat-komppia soittaessa hi-hatin mukana voi koko ajan päässään laskea “yk-si, kak-si, kol-me, nel-jä”. Molemmat fillit videolla tulevat laskuille “kol-me, nel-jä” ja tämän jälkeen komppi jatkuu normaalisti “yk-si, kak-si, jne..” Filleihin käytetään usein tomeja, mutta ne voi aivan hyvin tehdä vaikka kokonaan snareen. Tärkeintä on pitää rytmi tasaisena koko ajan ja tässä kannattaa käyttää apuna harjoitellessa metronomia, joka itsellenikin olisi ollut hyvä tässä kohtaa!

 

Video 3: … Ja vielä hitaammin, tässä yksi tahti perusbeat -komppia, jossa hi-hat soitetaan 4-osille, “yy, kaa, koo, nee” ja sitten koko tahdin kestävä filli, jossa laskut menevät 8-osien mukaan, eli “yk-si, kak-si, kol-me, nel-jä”. Fillejä voi siis tehdä hyvin erilaisia, kokeillen eri rumpuihin, basaria unohtamatta ja erilaisille laskuille. Perusperiaatteena kuitenkin, että komppi alkaa aina taas ykkösen kohdalta. Kannattaa kuunnella rumpaleita äänitteillä ja keikoilla, laskea mukana ja katsoa/kuunnella millaisia fillejä he tekevät.

Kiitos Paula informatiivisista opetusvideoista! Toivotaan, että syksyllä bändisoittamisen ryhmä pääsee taas kokoontumaan normaalisti, jolloin näitä sarjan kautta opeteltuja juttuja voi harjoitella ihan käytännössä kokonaisen bändin kanssa!