Kuten monen muun harrastustoimijan, myös FunNetin harrastusryhmien lähiopetus jäi tauolle koronavirustilanteen vuoksi. Meille on kuitenkin tärkeää tarjota vaihtoehtoisia tapoja harrastaa poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta, ja olemme hakeneet ratkaisuja tähän niin etäopetuksesta kuin someen ladattavasta opetusmateriaalista. Bändisoittamisen ryhmän ohjaajamme Merja ja Paula ovatkin tehneet kaikille avoimia opetusvideoita, joiden avulla voi lähteä tutustumaan musiikin tekemisen alkeisiin!
Ensimmäisenä pääsemme tutustumaan Paulan vinkeillä syntikan sointukuvioihin. Jos kotoa ei löydy syntikkaa, niin sointuja voi kokeilla selaimen kautta toimivan virtuaalisen pianon avulla!
1. kuva: Pianossa on valkoisilla koskettimilla sävelet C-D-E-F-G-A-H/B. Viimeisen sävelen nimi on H, usein käytetään myös nimeä B.
2. video: Kolmisointu muodostetaan esimerkiksi C-perusäänestä ottamalla mukaan C:stä laskien kolmas ja viides ääni, eli periaatteessa joka toinen kosketin. C-duurissa nämä kaikki ovat valkoisia.
3. Video: C:stä voi muodostaa joko duurisoinnun tai mollisoinnun (merkitään C eli C-duuri ja Cm eli C-molli). C-mollissa terssi eli kolmas/ keskimmäinen ääni on alennettu, eli se hyppää kolmatta säveltä (E) edeltävälle mustalle koskettimelle. Kuuletko eron duurin (iloisempi) ja mollin (surullisempi) välillä?
4. Video: Myös D:stä (kuten kaikista pianon yksittäisistä äänistä) voi muodostaa kolmisoinnun samalla tavalla. D:stä valkoisilla koskettimilla muodostettu sointu onkin molli (Dm). Tämä liittyy musiikin teoriaan ja asteikkoihin, mutta siitä ei ainakaan aluksi tarvitse tietää enempää, kunhan kokeilee ja kuuntelee.
5. Video: D:n kolmisoinnusta saadaan d-duuri (D) ylentämällä kolmas/ keskimmäinen ääni, tässä tapauksessa F, joka meneekin seuraavalle mustalle koskettimelle. Voit kokeilla omalla synalla/pianolla tai kännykän pianosovelluksella muodostaa sointuja ja kuunnella miten saat niistä duuri- ja molliversiot.
Stay tuned! Ensi viikolla pääsemme tutustumaan Merjan biisintekovinkkeihin!