Turvallisesti Mukana -opas nyt luettavissa ja ladattavissa Oranssin nettisivuilta 24/08/2021

Oranssin koordinoimassa FunNet-harrastushankkeessa (2019-2021) on kerätty tietoa nuorten kokemuksista harrastamisen turvallisuuteen liittyen ja tämän aineiston pohjalta on syntynyt harrastus- ja vapaa-ajan toimijoille suunnattu Turvallisesti Mukana -opas. Oppaan tavoitteena on tarjota niin tietoa kuin konkreettisia työkalujakin toiminnan kehittämiseen turvallisemmaksi.

Turvallisesti mukana – opas turvallisemman vapaa-ajan toiminnan järjestämiseen on FunNetin hankekoordinaattori Niina Onkamon ja valtiotieteiden maisteriopiskelija Vilma Puttosen kirjoittama teos, jossa käsitellään turvallisuuden teemoja niin yhdenvertaisuuden kuin sensitiivisen ohjaajuuden näkökulmasta. Vaikka oppaassa keskitytäänkin erityisesti nuorten kanssa työskentelyyn, sopii se silti erilaisille toimijoille, jotka kaipaavat konkreettisia vinkkejä kuinka omasta toiminnasta tehdä turvallisempaa ja saavutettavampaa erilaisille osallistujille. Oppaassa tutustutaan kattavasti harrastamisen turvallisuutta tukeviin tekijöihin, kuten turvallisemman tilan periaatteisiin, normikriittisyyteen ja sensitiivisyyteen, antirasismiin, sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen, esteettömyyteen ja saavutettavuun, sekä kehorauhaan.

Turvallisesti Mukana -opas on nyt luettavissa ja ladattavissa ilmaiseksi Oranssin nettisivuilta. Oppaan löydät Oranssin Materiaalit -sivulta tai suoraan tämän linkin kautta.

Syksyn harrastusaikataulut on nyt julkaistu! 18/08/2021

 

Elämme haikeita aikoja, sillä FunNet-hankkeen viimeiset kuukaudet ovat pyrähtäneet käyntiin. Hanke ei ole kuitenkaan ihan vielä ohi, vaan syksyn ajan ehtii nauttimaan FunNetin ja hankkeen yhteistyökumppanien järjestämistä harrastuksista. ✨

Tänä syksynä harrastamaan pääsee sarjakuvan (Sarjakuvakeskus), skeittauksen (Siblings Helsinki & Tyttörullalautailijat ry), tapahtumatuotannon (Oranssi ry), leffatyöpajan (Euphoria Borealis & Kelaamo), bändityöpajan, räppi- ja freestyleräppityöpajojen (Särö eli entinen GR!F), sekä katutaiteesta (Mimmit peinttaa) stencil-työpajan, Coolit Kledjut -työpajan ja tarratyöpajan parissa.

Syksyn harrastusten aikataulut ja infot ovat nyt nähtävillä täältä.

Harrastuksiin ilmoittaudutaan etukäteen ja ilmoittautuminen alkaa viikon päästä keskiviikkona 25.8. klo 12! Pistähän siis ajankohta muistiin, ryhmät täyttyvät nopeasti. ✨

FUNNETIN TIISTAIKLUBI – Yhteisöllistä etätekemistä Discordissa 27/04/2021

Korona on rajoittanut harrastamista tänäkin keväänä ja FunNetin harrastusryhmiä on jouduttu siirtämään vallitsevan tilanteen vuoksi useaan otteeseen. Toivomme kuitenkin, että tilanne on menossa parempaan suuntaan ja pääsemme taas pian harrastamaan sisätiloihin yhdessä.

Sitä odotellessa FunNet haluaa tuoda iloa toukokuuhun tarjoamalla yhteisöllistä etätekemistä Discordin kautta! Viikottain kokoontuvassa TIISTAIKLUBISSA vietetään aikaa yhdessä kivan tekemisen parissa. Ohjelmassa on luvassa taidetyöpajoja ja erilaisia teemailtoja muun muassa musiikkiin ja pelaamiseen liittyen. Paikalle saa tulla myös vain hengailemaan – aktiviteetteihin osallistuminen ei ole pakollista. 

Tiistaiklubi on ilmainen ja se on suunnattu 13-28-vuotiaille cis- ja transtytöille, transpojille ja ei-binäärisille nuorille. Tiistaiklubissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Niihin voit tutustua ennakkoon täältä. Tiistaiklubia ohjaavat FunNetin harjoittelijat Matilda ja Hanna. 

 

TIISTAIKLUBIN AIKATAULU & OHJELMA

4.5. klo 18-19:30 – Luovan kirjoittamisen työpaja

Tässä tiistaiklubissa pääset tutustumaan erilaisiin kirjoitusharjoituksiin matalalla kynnyksellä Matildan, Niinan ja Hannan ohjauksella. Osallistuaksesi tarvitset vain kynää ja paperia. Halutessasi voit kirjoittaa myös tietokoneesi tai puhelimesi muistioon. Olethan ajoissa paikalla mikäli haluat osallistua kirjoitusharjoituksiin!

11.5. klo 18-19:30 – Peli-ilta 

Tule pelaamaan Scribbl.io – Piirrä & Arvaa -peliä, sekä muita ilmaisia nettipelejä Hannan ja Matildan kanssa! Voit hypätä mukaan mihin aikaan vain. 

18.5. klo 18-19:30 – Ohjelma varmistuu myöhemmin

25.5. klo 18-19:30 – Ohjelma varmistuu myöhemmin

Tiistaiklubin ohjelmaa päivitetään Facebook-tapahtumaan, sekä FunNetin Instagramiin. Toimintaa suunnitellaan osallistujien toiveiden mukaan. 

 

KUINKA OSALLISTUA TIISTAIKLUBIIN? 

Osallistuaksesi tarvitset tunnukset Discordiin. Jos sinulla ei ole vielä sellaisia, pääset tekemään ne täältä: https://discord.com/register Voit ladata Discord-sovelluksen koneellesi tai älylaitteellesi, tai voit liittyä kanavalle selaimen kautta. 

Oranssin Discord-kanavan kautta pääset mukaan Tiistaiklubin kokoontumisiin. Discord-kanava löytyy täältä: https://discord.gg/wzrEqzN33E 

Jos Discord ei ole sinulle alustana tuttu, ei hätää! FunNetin harjoittelija Hanna järjestää Zoomin kautta perehdytyksiä Discordin käyttöön. Katso perehdytysaikataulu alta.

 

DISCORD-PEREHDYTYKSET

Tiistaina 4.5. klo 17-18 Zoomissa 

Torstaina 6.5. klo 17-18 Zoomissa

Molempiin perehdytyksiin pääset osallistumaan tämän linkin kautta: https://us02web.zoom.us/j/82309436989

 

KYSYTTÄVÄÄ? 

Lisätietoa Tiistaiklubista saat FunNetin hankekoordinaattorilta Niinalta. 

Niina Onkamo, hankekoordinaattori / FunNet-hanke, Oranssi ry

0447445832 / funnet@oranssi.net

www.instagram.com/funnethelsinki

www.facebook.com/funnethelsinki

FunNet etsii korkeakouluharjoittelijaa keväälle 2021 25/02/2021

Kiinnostaisiko harjoittelu sukupuolisensitiivisen harrastushankkeen parissa? FunNet-hanke etsii korkeakouluharjoittelijaa huhti-kesäkuulle 2021 niin viestinnällisiin kuin ohjauksellisiin tehtäviin.

Oranssi ry:n koordinoima FunNet-hanke tarjoaa maksuttomia harrastuksia 13-28-vuotiaille cis-ja transtytöille, transpojille ja ei-binäärisille nuorille Helsingissä. Hankkeen tavoitteena on luoda turvallisia ja sukupuolisensitiivisiä matalan kynnyksen harrastusympäristöjä, joissa ei tarvitse pelätä syrjityksi tulemista. Harrastuksia järjestetään yhteistyökumppaneiden kautta mm. skeittauksen, katutaiteen, räpin, bändisoittamisen, sarjakuvan, elokuvan tekemisen, tanssin ja tapahtumatuottamisen parissa.

Etsimme hankkeeseemme kevääksi korkeakouluharjoittelijaa. Harjoittelijan monipuolisten työtehtävien keskiössä ovat erityisesti viestinnälliset tehtävät, tapahtumatuotannolliset tehtävät, sekä muut hanke- ja järjestötyöhön liittyvät tehtävät. Lisäksi harjoittelijan työtehtäviin kuuluu tapahtumatuotannon harrastusryhmän suunnittelu ja ohjaaminen yhdessä hankekoordinaattorin kanssa.

Harjoittelijalta toivomme:

  • Sensitiivistä työotetta
  • Ymmärrystä sukupuolen moninaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä teemoista
  • Kiinnostusta hankkeen viestinnän kehittämiseen
  • Kokemusta nuorten ohjaamisesta ja tapahtumien tuottamisesta

Kokemus yllämainituista asioista ei ole välttämätöntä, mikäli kokee, että paikka voisi olla muuten sopiva ja haluaa oppia lisää hankkeesta ja sen teemoista.

Harjoittelu sisältää jonkin verran ilta- ja viikonlopputyötä. Työaika on joustava ja töitä on mahdollista tehdä osittain etänä. Emme valitettavasti pysty maksamaan palkkaa, mutta tarjoamme inspiroivan työympäristön, kannustavan ja lempeän työyhteisön, sekä ilmaisen pääsyn Oranssin tapahtumiin.

Hae harjoittelupaikkaa lähettämällä hakemus ja CV osoitteeseen funnet@oranssi.net. Harjoittelupaikat täytetään sopivan henkilön löydyttyä.

Lisätietoa hankkeesta ja harjoittelusta:
Niina Onkamo
Hankekoordinaattori
FunNet-hanke / Oranssi ry
p. 0447445832
funnet@oranssi.net

www.funnet.fi
www.facebook.com/funnethelsinki
www.instagram.com/funnethelsinki

FunNet tarjoaa seikkailua ja kaakaota Oranssifesteillä! 20/11/2020

Tervetuloa seikkailemaan Suvilahteen Oranssifesteillä!

Suvilahti-seikkailu ja Kaakaokeskiviikko on osa Oranssi ry:n järjestämää Oranssifest 2020 ohjelmistoa. Aarteenmetsästysseikkailu johdattelee osallistujansa Suvilahden syövereihin. Suunnista vihjeiden perusteella Suvilahden alueella rastilta toiselle ja kerää vihjelapuista löytyvät kirjaimet, jotta pääset ratkaisemaan Oranssifestin mysteerin! 

Seikkailu starttaa FunNetin Kaakaokeskiviikko-tapahtumasta keskiviikkona 25.11. klo 17-19:30, jolloin saat lisäinfoa ja vihjeitä seikkailuun liittyen tapahtumanjärjestäjiltä Oranssin Valvomo-rakennuksesta (rakennus 11) Suvilahdesta. Tapahtumaillan aikana seikkailun selvittäneille on luvassa myös pieni palkinto!

Suvilahti-seikkailu on mahdollista suorittaa itsenäisesti myös Kaakaokeskiviikko-tapahtuman jälkeenkin aina Oranssifestin loppuun eli lauantaihin 28.11. asti. Seikkailuradan selvittäneiden kesken arvotaan Oranssin 30-vuotisjuhlavuosi-kangaskassi ja valittuja Oranssi-tuotteita.

Kaakaokeskiviikko ja Suvilahti-seikkailu ovat FunNet-hankkeen tapahtumatuottamisen harrastusryhmän suunnittelemia ja toteuttamia.

Lisää tietoa seikkailusta löydät: www.funnet.fi/seikkailu

Muutoksia syksyn harrastusryhmiin 29/10/2020

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi FunNetin sarjakuvan ja tanssin harrastusryhmissä on jouduttu tekemään muutoksia.⠀

Ryhmissä ei pystytä rajallisten tilojen vuoksi takaamaan turvallisuutta ja harrastamisen mielekkyyttä lähiopetuksessa, jonka takia SARJAKUVA tullaan toteuttamaan etäopetuksena Discordin kautta ja TANSSI joudutaan siirtämään ensi vuoden alkupuolelle. ⠀

Sarjakuvaan ja tanssiin ilmoittautuneille on laitettu sähköpostia muutoksista. Muissa FunNetin harrastusryhmissä turvatoimenpiteistä pystytään toistaiseksi huolehtimaan, joten muut ryhmät jatkuvat normaalisti. Seuraamme kuitenkin jatkuvasti tilannetta ja tiedotamme harrastuksiin ilmoittautuneita mikäli muutoksia tulee.⠀

Lisätietoa: funnet@oranssi.net

Katsaus FunNetin kevääseen 2020 26/06/2020

Kevät on ollut koko maailman mittakaavalla erittäin poikkeuksellinen. FunNet-hanke on siinä mielessä ollut äärimmäisen onnekas, että vaikka myös meidän toimintamme pysähtyi hetkeksi koronaviruksen vuoksi, toimintamme tulevaisuus ei kuitenkaan joutunut vaakalaudalle ja keskeytetyt harrastusryhmätkin onnistuttiin suurimmalta osin järjestämään joko etäopetuksena tai lähiopetuksena myöhemmin kesällä. Ainoastaan yksi harrastusryhmä jouduttiin perumaan keväältä kokonaan ja se oli Oranssin oma tapahtumatuottamisen ryhmä, sillä mahdollisuuksia järjestää pieniäkin tapahtumia oli liki mahdotonta arvioida koronavirustilanteen ja kokoontumisrajoitusten keskellä. 

Kevään ja kesän 2020 aikana FunNet-harrastusten parissa päästiin kokeilemaan stencileiden avulla maalaamista, opettelemaan skeittaamista, tutustumaan liikeimprovisaatioon tanssin kautta, soittamaan bändin kanssa ja opettelemaan musantekoa kotoa käsin, tekemään leffoja ja sarjakuvia etänä videoyhteyksien kautta, sekä maalaamaan Oranssin Valvomo-rakennuksen eturappuun uutta ilmettä omin seinämaalauksin. Syntyipä räppityöpajan kautta myös uusi kuuden tyypin räppiposse Seismic, josta tullaan takuulla kuulemaan vielä – sen verran timanttisia riimejä tyypeistä lähtee! 

Kevät on siis ollut melko kummallinen meille kaikille, mutta me FunNetilla olemme onnellisia, että pystyimme haasteista huolimatta toteuttamaan suurimman osan harrastuksista tavalla tai toisella. Isojen muutostenkin keskellä on äärimmäisen tärkeää, että nuorille on olemassa matalan kynnyksen toimintaa, jossa voi turvallisesti kokeilla ja oppia uutta, tutustua samanhenkisiin ihmisiin ja löytää elämäänsä asioita ja harrastuksia, jotka tuottavat iloa ja onnistumisen kokemuksia. Juuri siihen me pyrimme toiminnassamme. 

Kiitos kaikille osallistujille menneestä keväästä! Kiitos myös yhteistyökumppanimme Mimmit peinttaa, Mimmit räppää, Sarjakuvakeskus, GRF – Girls Rock Finland, Euphoria Borealis ja Kelaamo, Uuden tanssin keskus Zodiak ja Tyttörullalautailijat tärkeästä työstä, jota teette kanssamme! Toivottavasti syksyllä saamme järjestettyä harrastukset taas normaalisti ja entistä turvallisempina. 

Ihanaa ja aurinkoista kesää kaikille!

Terveisin,
Niina Onkamo
FunNetin hankekoordinaattori

PS. Syksyn harrastuksiin ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 12.8. klo 12. Pistähän päivämäärä ylös kalenteriisi niin tiedät olla valmiina kun ilmoittautuminen starttaa! 

Musantekoa kotoa käsin, osa 4 – rummut 25/06/2020

“Musantekoa kotoa käsin”-sarjan vikassa osassa tutustutaan rumpujen soittamiseen Paulan, bändisoittamisen ryhmän ohjaajan, opastuksella. Tsekkaa Paulan tekemät kuvat, videot ja ohjetekstit ja lähde kokeilemaan rumpujen soittamista! Jos omia rumpuja ei kotoa löydy, harjoituksia voi kokeilla käsillä tai kapuloilla vaikka reisiin, tyynyihin tai kattiloihin.

Kuvassa merkattuna 1. snare eli virvelirumpu, 2. bassorumpu eli basari/bassari 3. bassorummun pedaali 4. hi-hatin pedaali 5. hi-hat, joka koostuu kahdesta päällekkäisestä symbaalista 6. crash-symbaali, joita voi olla enemmänkin, yleensä käytössä 1-2 kpl 7 ja 8. tom tomit, joita voi olla vain yksi tai ei ollenkaan, tai sitten useampiakin kuin kaksi 9. ride-symbaali.

 

Video 1: Ensin kertauksena perus beat-komppi, jossa soitan 1. ja 3. -iskut bassorummulla oikealla jalalla ja 2. ja 4. -iskut virvelillä vasemmalla kädellä. Oikea käsi soittaa ensin 4-osia, sen jälkeen nopeammin eli 8-osia. Bassorumpua voi myös varioida monin eri tavoin, siitä pari esimerkkiä lopussa.

 

Video 2: Esimerkkinä kaksi filliä. Rumpufilliä soittaessa on tärkeää pitää mielessä perusrytmi ja missä tahtilaskut menevät. Beat-komppia soittaessa hi-hatin mukana voi koko ajan päässään laskea “yk-si, kak-si, kol-me, nel-jä”. Molemmat fillit videolla tulevat laskuille “kol-me, nel-jä” ja tämän jälkeen komppi jatkuu normaalisti “yk-si, kak-si, jne..” Filleihin käytetään usein tomeja, mutta ne voi aivan hyvin tehdä vaikka kokonaan snareen. Tärkeintä on pitää rytmi tasaisena koko ajan ja tässä kannattaa käyttää apuna harjoitellessa metronomia, joka itsellenikin olisi ollut hyvä tässä kohtaa!

 

Video 3: … Ja vielä hitaammin, tässä yksi tahti perusbeat -komppia, jossa hi-hat soitetaan 4-osille, “yy, kaa, koo, nee” ja sitten koko tahdin kestävä filli, jossa laskut menevät 8-osien mukaan, eli “yk-si, kak-si, kol-me, nel-jä”. Fillejä voi siis tehdä hyvin erilaisia, kokeillen eri rumpuihin, basaria unohtamatta ja erilaisille laskuille. Perusperiaatteena kuitenkin, että komppi alkaa aina taas ykkösen kohdalta. Kannattaa kuunnella rumpaleita äänitteillä ja keikoilla, laskea mukana ja katsoa/kuunnella millaisia fillejä he tekevät.

Kiitos Paula informatiivisista opetusvideoista! Toivotaan, että syksyllä bändisoittamisen ryhmä pääsee taas kokoontumaan normaalisti, jolloin näitä sarjan kautta opeteltuja juttuja voi harjoitella ihan käytännössä kokonaisen bändin kanssa!

Anna Holopaisen opinnäytetyö (YAMK) FunNet-hankkeesta on nyt luettavissa 23/06/2020


Kohti turvallisempaa harrastamista – Anna Holopainen tutkii YAMK-opinnäytetyössään FunNet-hankkeen sukupuolisensitiivisyyden ja turvallisemman tilan tavoitteiden toteutumista

Hämeen ammattikorkeakoulussa “Kulttuuri ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä”-opintojaan (YAMK) suorittanut Anna Holopainen teki opinnäytetyönsä FunNet-hankkeesta. Opinnäytetyössään Anna peilaa hankkeen tavoitteita FunNet-harrastuksiin osallistuneiden nuorien ja harrastuksia ohjanneiden aikuisten kokemuksiin, sekä haastatteluista ja kyselyistä saatuun tietoon. Kiitos Annalle isosta ja hienosta työstä! Opinnäytetyö kiteyttää ajatuksen, joka FunNet-hankkeen taustalla onkin ollut alusta lähtien: Hankkeen kaltainen toiminta on yksi konkreettinen keino edistää sosiaalista kestävää kehitystä ja yhdenvertaisuutta Suomessa.

Annan opinnäytetyön pääset lukemaan täältä:

https://www.theseus.fi/handle/10024/334189

Vanhemmat blogipostaukset siirretty arkistoon 22/06/2020

FunNetin nettisivuja päivitetään. Vanhemmat blogipostaukset löytyvät jatkossa täältä.