Häirintäyhdyshenkilötoiminta

Oranssilla on tällä hetkellä yksi häirintäyhdyshenkilö, johon voi olla yhteydessä, jos on kohdannut ahdistelua, häirintää, syrjintää, kiusaamista, uhkailua tai muuta epäasiallista kohtelua tai toimintaa. On hyvä muistaa, että ihmiset saattavat kokea asiat eri tavalla: se mikä ei toiselle ole häirintää, saattaa toiselle olla. Häirinnän määrittely on vaikeaa, koska se liittyy aina henkilön kokemukseen asiasta. Onkin ensisijaisen tärkeää muistaa noudattaa turvallisemman tilan periaatteita, jotka toimivat häirintätilanteiden ennaltaehkäisijöinä. Pelkät kirjatut periaatteet eivät tee tilasta turvallisempaa, vaan meidän kaikkien tulee osaltamme noudattaa niitä, jotta ne toteutuvat myös käytännössä. 

Häirintäyhdyshenkilöt ovat koulutettuja tukihenkilöitä, joiden kanssa voi keskustella häirintätilanteista, ja he tarjoavat neuvoja häirintätilanteiden käsittelyyn ja ohjaavat tarvittaessa asian eteenpäin viemisessä. He eivät ole viranomaisia vaan Oranssin vapaaehtoisia. Häirintäyhdyshenkilöt toimivat puolueettomasti sekä luottamuksellisesti ja ovat vaitiolovelvollisia, eivätkä he tee jatkotoimenpiteitä ilman asianomaisen lupaa. Häirintäyhdyshenkilöön voi ottaa yhteyttä myös, jos haluaa vain keskustella kokemastaan tai todistamastaan häirinnästä. 

Häirintäyhdyshenkilöön voi olla yhteydessä sähköpostitse tai täyttämällä yhteydenotto häirintätilanteessa -lomakkeen, jonka voi halutessaan jättää nimettömästi. Huomioithan, että ilman yhteystietoja emme kuitenkaan voi käsitellä asiaa enempää, mutta kokemastaan häirinnästä on kuitenkin hyvä aina ilmoittaa, vaikka ei haluaisikaan edetä asian käsittelyssä. 

Tapahtumien aikana häirintäyhdyshenkilön tunnistaa pinkistä liivistä. Oranssilla toimii myös muita vapaaehtoisia, jotka tunnistaa Oranssin pinssistä, ja toivomme, että meille tultaisiin matalalla kynnyksellä puhumaan, jos jotain tapahtuu. Häirintäyhdyshenkilöön voi joka tapauksessa ottaa yhteyttä myös tapahtumien jo päätyttyä. 

 

Miten prosessi etenee?

Häirintäyhdyshenkilöt ja yhteystiedot

Mikäli koet joutuneesi häirinnän kohteeksi tai olet havainnut häirintää, ota rohkeasti häirintäyhdyshenkilöön yhteyttä. Voit laittaa häirintäyhdyshenkilölle sähköpostia tai täyttää Yhteydenotto häirintätilanteessa -lomakkeen.

Mikko Laine

Yo! Olen Mikko, paremmin ehkä Nakkina tunnettu Oranssin häirintäyhdyshenkilö. Oranssin keikoilla tulee kyllä touhuttua kaikennäköistä muutenkin. Oranssilla puuhaamisen lisäksi huudan bändissä, pyöritän pienimuotoista kasettilafkaa, teen zineä, kokkailen, polkupyöräilen, pelaan videopelejä, ja joskus yritän keretä palkkatöihinkin. Sci-fi, kauhu ja fantasia on hardcoren sekä kaikennäköisen DIY-touhuilun lisäksi lähellä sydäntä.

Parastahan olisi, että tilanteita jossa meikäläiseen olisi tarvetta ottaa yhteyttä ei tapahtuisi, mutta toivon syvästi että häirintätilanteissa yhteyttä otettaisiin hyvin matalalla kynnyksellä.

Toki jos siltä tuntuu mulle voi tulla juttelemaan mukavistakin asioista, kuten vaikka hardcoresta, polkupyöristä tai koirista. Eipä tässä kai muuta. Live long and prosper & PMA!

Mikkoon saa yhteyden sähköpostitse mikko.laine(a)oranssi.net.